Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Hush (2016)

Director: Mike Flanagan
Writers: Mike Flanagan, Kate Siegel
Stars: Kate Siegel, John Gallagher Jr., Michael Trucco,
Samantha Sloyan, Emma Graves.
Country: USA
Release: 2016
Runtime: 87 min
Parents Guide:R

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

H Maddie είναι μια συγγραφέας που ζει μόνη καταμεσής του δάσους. Λογικό θα σκεφθούν οι περισσότεροι, αφού ο θόρυβος της μεγαλούπολης δεν ευνοεί τον καλλιτεχνικό οίστρο. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς η Maddie, δεν μπορεί να ακούσει τίποτα.
Νιέντε που λένε και στο χωριό μου.


Πιο καλή η μοναξιά
αλλά και λίγη παρέα δεν βλάπτει
Η μηνιγγίτιδα που πέρασε στα 13 της την άφησε κωφάλαλη και από τότε έχει προσαρμόσει ζωή της σύμφωνα με αυτή της την ιδιαιτερότητα.
Έχει επιλέξει την απομόνωση για αφιερωθεί στην συγγραφή του νέου της βιβλίου και ορισμένες στιγμές δείχνει ακόμα και να το απολαμβάνει.
Η μόνη της παρέα είναι η γάτα της η bitch και μια γειτόνισσα που φαίνεται επίσης bitch αλλά δεν είναι της παρούσης για να το αναλύσουμε.


Ίσως τελικά να βλάπτει...
Όλα όμως τα δεδομένα στη ζωή της πρόκειται να ανατραπούν γιατί απόψε, ένας απρόσκλητος επισκέπτης θα της χτυπήσει ξαφνικά την πόρτα.
 Ένας μασκοφόρος δολοφόνος που σκότωσε τη γειτόνισσα της και βρήκε στο πρόσωπο της Maddie το επόμενο θύμα του.
Πράγματι μια κωφάλαλη γυναίκα αποτελεί εύκολο στόχο γιατί δεν μπορεί να τον ακούσει ή να μιλήσει για να φωνάξει βοήθεια.
Αλλά εκείνη δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει εύκολα τα όπλα.
Ένα παιχνίδι γάτας - ποντικιού ξεκινά και η νύχτα προμηνύεται μεγάλη.
Ποιος θα είναι ο νικητής;

Απ' ότι φαίνεται, φέτος είναι η χρονιά του Mike Flanagan.
Πέρα από το Hush και το Somnia που κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα, αναμένουμε και το Ouija 2 κάπου τον Οκτώβριο.
Προς το παρόν θα μιλήσουμε για το Hush, μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού που μας εξέπληξε ευχάριστα.
Η ιστορία είναι απλή και απέριττη. Έχουμε δει άπειρα home invasion και άλλα τόσα θρίλερ αγωνίας όπου ήρωες με κάποια αναπηρία, καλούνται να παλέψουν για τη ζωή τους.
Όμως μια καλή ταινία, δεν προϋποθέτει σώνει και καλά και ευφάνταστο σενάριο.

Καλησπέρα είπαμε; 
Μπορεί λόγου χάρη να ευχαριστηθείς περισσότερο μια σπαλομπριζόλα από μια γκουρμέ συνταγή, αρκεί ο ψήστης να είναι μάστορας.
Τι σχέση έχει η σπαλομπριζόλα με την ταινία;
Πρώτον κάνω δίαιτα και με έχει κόψει η πείνα. Δεύτερον, είναι ένα εύστοχο παράδειγμα για να γίνει κατανοητό ότι ορισμένες φορές η ουσία βρίσκεται στην απλότητα.
Έτσι ακόμα και μια ιστορία που δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία της, γίνεται άκρως ενδιαφέρουσα αν μπορείς να τη διηγηθείς σωστά. Ο Mike Flanagan αποδεικνύει ότι μπορεί, προσθέτει κάποιες επιτυχημένες πινελιές, αποφεύγει έξυπνα τα κλισέ του είδους και τελικά κάνει τη διαφορά.

Μόνο στο cosmote deals for you.
Στείλε sms στο 19019 και απόλαυσε δυο πίτσες στην τιμή της μίας
Το πανηγύρι αρχίζει γρήγορα και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ πάντα. Η δράση είναι σφιχτοδεμένη και δεν σε αφήνει με τίποτα να βαρεθείς και να αρχίσεις να κοιτάς με απλανές βλέμμα την οθόνη.
Αυτό είναι σκηνοθετικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ταινία με ελάχιστους διαλόγους αφού η ηρωϊδα είναι κωφάλαλη.
Μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην χρήση του ήχου αλλά και στην απουσία του. Έτσι οι ήχοι του περιβάλλοντα χώρου, τους οποίους δεν μπορεί να ακούσει η Maddie, εναλλάσσονται με διαστήματα απόλυτης σιωπής ώστε ο θεατής να βρεθεί για λίγο στη θέση της.
Πολύ σωστός είναι και ο τρόπος που παρουσιάζονται οι χαρακτήρες καθώς και η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους.

Έρωτας με την πρώτη ματιά;
Ο δολοφόνος φοράει μεν μάσκα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τους μασκοφόρους τύπου Jason Voorhees, που όλοι γνωρίζουμε, αγαπάμε και μεγαλώσαμε με τη φωτογραφία τους ζωγραφισμένη με καρδούλες κάτω από το προσκεφάλι.
Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες ώστε να ανακαλύψετε μόνοι σας το γιατί.
Το μόνο που θα πω είναι ότι φέρνει αρκετά στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας (αυτόν ντε που έχει το ψιλικατζίδικο στη γωνιά). Συγκεκριμένα κίνητρα δεν έχει απλά απολαμβάνει να βασανίζει τα θύματα του.
Εξάλλου σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός...

Από την άλλη η Maddie βρίσκεται σαφώς σε μειονεκτική θέση αλλά προσπαθεί να αμυνθεί. Το θετικό είναι ότι δεν μετατρέπεται ξαφνικά από αδύναμη γυναίκα σε σούπερ πολεμίστρια -βλέπε Ζηνα -όπως μας έχουν σερβίρει αρκετές φορές στο παρελθόν, αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν η ηρωίδα της ταινίας παρακολούθησε μαθήματα kick boxing μαζί με τα Γαλλικά και το πιάνο.
Και ο θύτης και το θύμα κάνουν λάθη,  έχουν αδυναμίες και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και πάνω απ'όλα ρεαλιστικοί.

Οι ερμηνείες είναι εξίσου ικανοποιητικές. Ο John Gallagher Jr. είναι οκ σε έναν όμως ''εύκολο'' ρόλο, αφού όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην Kate Siegel που τα πάει εξαιρετικά και μάλιστα συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη.
Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύεις χωρίς να μιλάς, και μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου σου να βγάζεις κάθε φορά το απαιτούμενο συναίσθημα.

Η αμήχανη στιγμή που θες να πεταχτείς από τον καναπέ και να φωνάξεις
''ΚΟΙΤΑ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΜΩΡΗ ΘΡΟΥΜΠΑ'' 
Το μόνο παράπονο μας είναι πλέον γνωστό γιατί το αναφέρουμε συχνά ως γνήσιοι αιματο-λάγνοι.
Θα θέλαμε περισσότερο gore αλλά θα ήταν άδικο να αφαιρεθούν βαθμοί, αφού σε μια low budget ταινία υπάρχουν λίγοι ηθοποιοί οπότε και ελάχιστοι φόνοι.
Τουλάχιστον αυτοί που είδαμε ήταν καλοσκηνοθετημένοι.

Δεν παίζουν ρόλο τα πολλά φράγκα για να κάνεις μια καλή ταινία τρόμου.
Το Hush είναι ένα φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού, που καταφέρνει μέσα στην απλότητα του να γίνει διασκεδαστικό και μπαίνει δικαιωματικά στη λίστα με τα καλύτερα home invasion που έχουμε δει.
Είναι σκηνοθετικά προσεγμένο, έχει έντονη δράση και ρεαλιστικούς χαρακτήρες.
Σβήστε φώτα και δείτε το μόνοι σας ώστε να το απολαύσετε περισσότερο.
Ειδικά αν μένετε σε απομονωμένο σπίτι στην εξοχή.

1 σχόλιο: