Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Extraordinary Tales (2015) Edgar Alan Poe

Σκηνοθέτης: Raul Garcia
Συγγραφείς: Edgar Allan Poe, Raul Garcia
Χώρα: Λουξεμβούργο, Ισπανία, Βέλγιο
Budget: $2,000,000
Release: 2015
Runtime: 70 mins  

Extraordinary Tales of Edgar Alan Poe

Edgar Alan Poe. Αισθανθήκατε ποτέ τον θάνατο να πλησιάζει με βήμα ταχύ?
Edgar Alan Poe. Σας γοήτευε πάντα η σκέψη του να ανακαλύψετε τι μυστήρια κρύβονται μετά την απαλλαγή από το σαρκίο τούτο? Edgar Alan Poe. Ξυρίζεστε (φάτσα ή πόδια) και κάθε φορά κρατάτε το χέρι με το ξυράφι μακρυά από τις φλέβες σας με το ζόρι?
Edgar Alan Poe. Πιστεύετε και σεις ότι το αίμα είναι ποίηση σε κίνηση?
Edgar Alan Poe. Τώρα και σε ΜικηΜάου.

Ναι κυρίες και κύριοι. Ο Edgar Alan Poe, τώρα και σε Μικημάου, για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους. Την Κυριακή, το πρώτο επεισόδιο σε DVD μαζί με το "Δάγκωσέ με".

Ας σοβαρευτούμε τώρα, καθότι εμάς εδώ, μας διακρίνει μια ανυπέρβλητη σοβαρότης.
3 Οκτωβρίου 2015, και σύσσωμο το συγγραφικό τιμ του Horror Bar, πηγαίνει στον κινηματογράφο Ιντεάλ, για την πρεμιέρα εν Ελλάδι του Extraordinary Tales στα πλαίσια του Athens Film Festival.
Και τι βλέπει?
Θυμίζει λίγο Corpse Bride,  αλλα επίτηδες. Έχετε να δείτε πολλά ακόμα.
Βλέπει μια animation ανθολογία πέντε διηγημάτων του Edgar Alan Poe, συρραμμένες μεταξύ τους μέσω της συζήτησης ενός Κορακιού (τι άλλο?) και ενός Αγάλματος που αντιπροσωπεύει τον Θάνατο. (Δεν μπαίνουμε τον κόπο να πούμε τι αντιπροσωπεύει το Κοράκι. Αν δεν ξέρετε, δείτε καλύτερα την Μελωδία της Ευτυχίας)
Την εικόνα, πλαισιώνουν με την αφήγησή τους πέντε φωνές, από γνωστές έως πασίγνωστες και Ιστορικές.
Έχουμε και λέμε, ιστορία και αφηγητής:
  1. “The Fall of the House of Usher”, Η Πτώση του Οίκου των Άσερ, 1839, Christopher Lee
  2.  “The Tell-Tale Heart”, Μαρτυριάρα καρδιά, 1843, Bela Lugosi
  3. “The Pit and the Pendulum” Το πηγάδι και το εκκρεμές, 1842, Guillermo del Toro
  4.  “The Facts in the Case of Mr. Valdemar” Τα πραγματικά γεγονότα στην περίπτωση του κυρίου Βάλντεμαρ, 1845,  Julian Sands
  5. “The Masque of the Red Death” Η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου, 1842, Roger Corman
Δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι η ηχογράφηση του Bela Lugosi, καθότι νεκρός από το 1956, αλλά δεν είναι από το υπερπέραν.
Από την άλλη, η αφήγηση του Sir Christopher Lee απο το 2012, είναι η τελευταία δουλειά του για τον κινηματογράφο πριν τον θάνατό του φέτος τον Ιούνιο.
Ο Roger Corman, γνωστός μας απο μερικές εκατοντάδες B-Movies εδώ και δεκαετίες.
Και ο Guillermo del Toro στον πρώτο του ρόλο ως αφηγητής, σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται και αλλου έχει περιεργη προφορά και αλλου πάλι όχι.
Δεν θα μπούμε και στην διαδικασία να πούμε για την υπόθεση της καθεμιάς Ιστορίας. Για να θελήσεις να δεις μια τέτοια ταινία, σημαίνει άτι γνωρίζεις τι εστί Edgar Alan Poe, οπότε το να αναλύσουμε το στυλ του, περιττεύει.
-Ψόφα κοράκι μη σε ψοφήσω γώ.
-Ψόφα σύ μωρή Ψόφω. Εγω Ψόφιος είμαι.
Τα πέντε κομμάτια της ταινίας, είναι σε παντελώς διαφορετικό Animation στυλ μεταξύ τους αισθητικά, όπως σε διαφορετικό στυλ με τα υπόλοιπα είναι και τα ενδιάμεσα κομμάτια του αγάλματος με το κοράκι.
Η δεύτερη κατά σειρά ιστορία, το The tell-tale heart, έχει πέραν της πρωτοτυπίας της φωνής του εκλιπόντος από το 56' Bela Lugosi και ειδική μνεία-αφιέρωση στο στυλ του μεγάλου Ουρουγουανού Κομίστα Alberto Breccia (1919-1993) και είναι επηρεασμένη με τεράστια μάλιστα πιστότητα.
Τρείς από τις μικρού μήκους που απαρτίζουν την ανθολογία, είναι φτιαγμένες από πριν, σε διάφορες στιγμές, από το 2005 μέχρι το 2012. Οι υπόλοιπες είναι φτιαγμένες για την ανθολογία.

Σε μια τέτοια ταινία δεν μπορείς να κάνεις "κανονική" κριτική. Αρχικά, τα σενάρια, δεν είναι ακριβώς σενάρια, αλλά μάλλον ολόκληρα κομμάτια από το ίδια τα γραπτά του Πόε. Σαφώς όχι ολόκληρα τα διηγήματα καθ ότι δεν θα χωρούσαν σε μια μικρού μήκους το καθένα. Ο Πόε λοιπόν δεν επιδέχεται κριτική, όχι γιατί είναι τέλειος, αλλά γιατι όπως και ο Λάβκραφτ, είναι αυτοί που είναι και τελείωσε. Take it or Leave it. Η σου αρέσουν ή όχι, αλλά και πάλι βλέπεις κάτι που βασίστηκε σε έργο τους για ιστορικούς λόγους και μόνο. Εδώ, λοιπόν έχεις αυτόν τον λόγο, συν την αισθητική.
Ξέρω, η αισθητική είναι υποκειμενική, και δεν μπαίνει και πολύ σε καλούπια. Αυτό που εγώ βρίσκω υπέροχο εσείς μπορεί να το βρίσκετε απαίσιο.
Αλλά αν κρίνουμε την αρτιότητα της αισθητικής εδώ, ασχέτως γούστου, αρχίζουν και πέφτουν τα αστέρια βροχή.
Εξάλλου, η πανέξυπνη κίνηση του να είναι πέντε ταινιάκια με ΠΑΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό στιλ μεταξύ τους, δίνει την ευκαιρία σχεδόν σε όλους να βρουν κατι του γούστου τους, αλλά και δείχνει την ευμεταβλητότητα και το ταλέντο του δημιουργού τους, του Raul Garcia.
Ο Μαδριλένιος Raul Garcia, είναι Animator και σκηνοθέτης, που έχει μεγάλη πείρα στον χώρο του. Πέραν των 9 ετών που εργάστηκε ως animator στην Disney, έχει συμμετάσχει σε 26 ταινίες, εκ των οποίων έχει σκηνοθετήσει και κανα δυο εξ ολοκλήρου.
Η ταινία, είναι παραγωγή της Λουξεμβουργιανής (Λουξεμβουργικής? Λουξεμβουργούνας? Λουξεμβουργιαννούλας?Mélusine Productions, εταιρίας που βρίσκεται πίσω από μερικές εκατοντάδες Animation παραγωγές Κινηματογράφου και τηλεόρασης.
Κάνει από τον Φεβρουάριο την καθιερωμένη γύρα στα φεστιβάλ, την έχει αρπάξει ήδη η εταιρία διανομής Gkids, (ειδικευμένη στην διανομή Animation παραγωγών), για διανομή στην Βόρειο Αμερική, και στα πλαίσια αυτής της γύρας, την είδαμε και εμείς στο Athens Film Festival.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, και επειδή είμαι γνωστός πολυλογάς, το κόβω εδώ, και σας αφήνω με μερικές ενδεικτικές φωτό της ταινίας, για να δείτε τι εστί βερίκοκον, με την ελπίδα να γίνω λιγομίλητος και πλούσιος.






The Fall of the House of Usher





Τhe Tell-Tale Heart























The Pit and the Pendulum






The Facts in the Case of Mr. Valdemar






















The Masque of the Red Death



















Αν σας αρέσει ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, Δείτε το.
Αν σας αρέσει το  Animation, δείτε το.
Αν σας αρέσει γενικώς η αισθητική, δείτε το.
Αν σας αρέσει ο μπακλαβάς από την άλλη, και πάλι δείτε το, αλλά με ενα κομμάτι ανα χείρας. (Κάνω και μια ειδική μνεία εδώ, στον μουσάτο που καθόταν μπροστά μου στο σινεμά, που στο διάλειμμα έτρωγε πιτόγυρο. Μεγάλε ΜΑΣ ΕΣΠΑΣΕΣ ΤΟΥΣ ΡΟΥΘΟΥΝΕΣ)
Το πού θα το δείτε για την ώρα, είναι λίγο άγνωστο, στο Athens Film Festival είχε μια μόνο προβολή, αλλά οι πληροφορίες μας μιλούν για προβολή σε VOD στις 6 Οκτωβρίου, και το Amazon το έχει προπαραγγελία  για τις 23. Όπερ σημαίνει, οτι το πολύ στις 24 θα αρχίσει σιγά σιγά να βρίσκει το δρόμο του προς Pirate Bay, Kickass και λοιπά προς τέρψιν του φιλοθεάμωνος πλην τζαμπατζίδικου κοινού.
Δείκτη καταλληλότητας η ταινία δεν έχει ακόμα, αλλα προφανώς θα είναι μικρός. Αλλα νά και μια ταινία, που ΔΕΝ είναι παράγοντας. Δεν την βλέπεις για τρόμο, την βλέπεις για τέρψιν αισθήσεων.
Οι Λάτρεις λοιπόν του Πόε, των  Animation, και των κόμιξ, βάλτε το στη λίστα σας, και έχετε το νου σας. Έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου