Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

American Horror Story Season 5. Οι πρώτες εντυπώσεις


Creators: Brad Falchuk, Ryan Murphy
Stars: Kathy Bates, Sarah Paulson, Wes Bentley, Lady Gaga,
Evan Peters, Matt Bomer, Chloë Sevigny, Denis O'Hare
Runtime: 60 min
Release: 7 Oct. 2015 FX

Δε θα κάνεις ποτέ check out...

Βρισκόμαστε στο ξενοδοχείο Cortez στο κέντρο του Los Angeles. Το επιβλητικό Art Deco κτήριο μοιάζει να γνώρισε ένδοξες μέρες αλλά πλέον είναι ξεχασμένο από το χρόνο. Βαριά διακόσμηση, ατελείωτοι διάδρομοι και τόσο σκοτεινή ατμόσφαιρα, που νομίζεις ότι θα σου ξεπεταχτεί από το ασανσέρ το φάντασμα του Λίνκολν αγκαλιά με τον Τζίμι Χέντριξ. Ίσως πάλι να μην είναι η ιδέα σου...



Απ' έξω κούκλα 
Το προσωπικό και οι μόνιμοι ένοικοι είναι κάτι παραπάνω από ιδιόμορφοι.
Μοιάζουν σαν να μην βρίσκονται απλά εκεί αλλά σαν να είναι μέρος του κτηρίου.
Μια παράξενη ηλικιωμένη ρεσεψιονίστ, ένας
crossdresser, η Κοντέσσα και ο σύντροφος της που έχουν αιματοβαμμένες σεξουαλικές συνήθειες, μια ναρκομανής πόρνη, creepy παιδιά που τρέχουν στους διαδρόμους και τερατόμορφα πλάσματα που έχουν μια συμπάθεια στα στρώματα. Δεν ξέρουμε πως βρέθηκαν εκεί αλλά σίγουρα όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν.

Ένα αναπαυτικό στρώμα σε ζωντανεύει 
Στο ξενοδοχείο καταφθάνουν δυο Σουηδέζες τουρίστριες, Στην αρχή δεν συγκλονίζονται από την ατμόσφαιρα και θέλουν να φύγουν, αλλά αφού έχουν πληρώσει τη πρώτη νύχτα σκέφτονται ας πάει και το παλιάμπελο.
 Όμως καταλήγουν στο δωμάτιο 64 και αυτό σημαίνει ότι δε θα φύγουν εύκολα από εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τον επόμενο πελάτη που είχε κάπως χειρότερη τύχη...
Παράλληλα παρακολουθούμε έναν ντετέκτιβ που ερευνά μια σειρά δολοφονιών και ένα ανώνυμο τηλεφώνημα τον οδηγεί στο Cortez για έρευνα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτός που διαταράσσει την ηρεμία ενοίκων και προσωπικού.
Σύντομα καταφθάνει ο νέος ιδιοκτήτης με τον γιο του που έχει σχέδια για ανακαίνιση του χώρου.
Πως άραγε θα αλληλεπιδράσουν όλοι αυτοί οι χαρακτήρες μεταξύ τους και ποια είναι τα μυστικά που κρύβει o καθένας τους;
Όλα αυτά θα τα μάθουμε στα επόμενα επεισόδια, υπομονή!

Οι πρώτες δυο σεζόν του American Horror Story ήταν αρκετά καλές όμως η τρίτη και η τέταρτη ήταν σχετικά αδύναμες.
Φυσικά μιλάμε για μια τηλεοπτική σειρά τρόμου, οπότε το γεγονός ότι υπάρχει σαν επιλογή είναι από μόνο του ευχάριστο. Όμως δε μπορούμε να μη σταθούμε καθόλου στην ποιότητα που ακολούθησε φθίνουσα πορεία και απογοήτευσε αρκετούς φανς.

Ενδιαφέρουσα σεξουαλική στάση. 
Η καινούρια σεζόν ξεκίνησε με έναν καλό και έναν κακό οιωνό. Το ευχάριστο είναι ότι η δράση τοποθετείται σε ένα ξενοδοχείο που αποτελεί κλασσική αξία στις ταινίες τρόμου. Το δυσάρεστο είναι η απουσία της Jessica Lange  οπότε για να καλύψουν το κενό οι δημιουργοί, έριξαν στο παιχνίδι την Lady Gaga.

Μετά το σεξ πεινάς κομμάτι 
Με βάση λοιπόν τις τελευταίες σεζόν δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες, όμως δεν μπορούμε να μη παραδεχθούμε ότι ο πιλότος της σειράς μας εξέπληξε ευχάριστα!
Το πρώτο επεισόδιο ήταν καλοσκηνοθετημένο και με επιμονή στη λεπτομέρεια. Έξυπνες και δύσκολες γωνίες λήψης, καλή φωτογραφία, ωραία κοστούμια και ταιριαστή μουσική επένδυση.
Οι ερμηνείες αξιοπρεπέστατες από όλο το καστ. Εννοείται ότι η Lady Gaga είχε ρόλο κομμένο - ραμμένο στα μέτρα της, ενώ δεν αναμένεται να επιδοθεί σε πολλούς διαλόγους στο μέλλον.

Ποιος είπε Shining;
Πολλά ήταν τα στοιχεία που παρέπεμπαν σε κλασσικές ταινίες του είδους.
Από το The Shining μέχρι το The Hunger και το Se7en, ενώ μια μικρή.... λεπτομέρεια μου θύμισε το Tetsuo the iron man!
Θέλω να αναφέρω εδώ ότι διάβασα κάπου ότι πρόκειται για αντιγραφή.
 Όταν χρησιμοποιούνται αυτούσια στοιχεία από τόσο γνωστές ταινίες και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να υπάρξει κάποια συγκάλυψη, δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιγραφή αλλά για αναφορά. Εκτός αν στα επόμενα επεισόδια δούμε ολόκληρα αποσπάσματα!

Η ύπαρξη gore μας ευχαρίστησε ενώ άλλους θα τους σοκάρει. Ειδικά το exploitation του πράγματος, καθώς υπήρξε μια σκηνή που είναι απορίας άξιον ότι παίχτηκε σε Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Κορμάρες τα θύματα, αυτό σημαίνει δολοφόνος με γούστο! 


Από άποψη σεναρίου τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Ενώ είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες δεν υπήρξε τόσο συνεκτική αφήγηση με αποτέλεσμα να χάνεται κάπου η μπάλα.
Επιπλέον είδαμε δολοφόνους, βαμπίρ, φαντάσματα, δαίμονες, ζόμπι και του πουλιού το γάλα.
Δόθηκε έτσι η αίσθηση ότι οι δημιουργοί υπερέβαλαν σε κάποιο σημείο για να εντυπωσιάσουν και ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο εγκρατείς, γιατί θα είναι δύσκολο στα επόμενα επεισόδια να τα συνδέσουν όλα μεταξύ τους.
Αναμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε να τα καταφέρουν.

Θα σας ξαναδώ στο επόμενο επεισόδιο
Σημείωση:  Αναρωτιέμαι πόσοι δουλεύουν τελικά σε αυτό το ξενοδοχείο. Υπάρχει προς το παρόν μια μόνο ρεσεψιονίστ, κάτι σε γκρουμ και μια καμαριέρα. Το κτήριο είναι τεράστιο. Που είναι ο συντηρητής, ο μάγειρας, οι σερβιτόροι, ο μετρ, ο μπάρμαν, οι λοιπές καμαριέρες, η executive housekeeper, ο βαλές, ο κονσιέζ, τα μπανκέ, ο παρκαδόρος και το προσωπικό των κρατήσεων; Διευθυντή δεν έχουν;


Η πρώτη γεύση από τον νέο κύκλο του American Horror Story ήταν θετική. Παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί υπερέβαλαν, παρουσίασαν τελικά ένα καλό αποτέλεσμα που ανέβασε αρκετά τον πήχη.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα εξακολουθήσουν έτσι, αλλά μας έπεισαν να τους δώσουμε την ευκαιρία να το αποδείξουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου